Ce este E-commerce: definiție și model de business

15 februarie 2024

online, e-commerce, shopping-6817350.jpg

Ultimii ani au adus pentru țara noastră o creștere și noi provocări în domeniul e-commerce. Totuși, în România, acest sector al comerțului se caracterizează ca o piață națională, nu suficient de matură (atât din prisma cererii, cât și din cea  a ofertei), dar cu un foarte bun potențial de deschidere  (sunt preconizate venituri de aproape 12 miliarde de euro până în 2027).

În acest articol, vom explora modul în care afacerea dumneavoastră poate să intre și să se dezvolte pe piața comerțului online.

Ce este e-commerce? 

E-commerce, sau comerțul electronic, reprezintă procesul de cumpărare și vânzare de bunuri și servicii prin intermediul internetului. A devenit o parte vitală a economiei moderne, deoarece permite companiilor să își extindă afacerile pe plan internațional și să vândă produse și servicii direct consumatorilor din toată lumea.

Acest tip de comerț poate lua mai multe forme, inclusiv vânzare cu amănuntul online (online retail), vânzarea bunurilor digitale (cum ar fi muzica sau cărțile electronice), licitații pe internet și multe altele. 

Faptul că tranzacțiile sunt realizate prin intermediul internetului, iar consumatorii pot efectua achiziții de la confortul propriilor lor case, la orice oră din zi sau din noapte, este un factor cheie al comerțului online. 

Cum funcționează comerțul online?

La baza comerțului online stă internetul. Clienții își folosesc propriile dispozitive pentru a accesa magazinul dvs. online. Pot să „răsfoiască” tipurile de produse sau servicii, și pot plasa comenzi.

Odată plasată comanda, browserul web al clienților comunică „înainte și înapoi” cu site-ul dvs. de comerț electronic. Datele comenzii sunt transmise unui computer central/manager de comenzi, după care se trimit unor baze de date care au în gestionare inventarul, unui sistem care se ocupă de informațiile de plată (exemplu: PayPal), dar și către computerul bancar. Ulterior, se întorc la managerul de comenzi.

Etapele în procesul de comerț electronic:

Platforma online: comerciantul creează un magazin online, care poate fi propriul său website sau o platformă de e-commerce existentă. Aici vor fi găzduite produsele și serviciile pe care comerciantul dorește să le vândă online.

Catalogul de produse: comerciantul listează produsele sau serviciile în catalogul său online. Clienții pot vizualiza detalii despre produse, descrieri, specificații și fotografii.

Procesul de achiziție: clienții navighează prin magazinul online, adaugă produsele dorite în coșul de cumpărături și apoi finalizează achiziția. Implică completarea informațiilor de livrare și plată, și selectarea metodei preferate de livrare.

Plata și securitatea: clienții fac plata în modul online prin intermediul platformei de e-commerce. De obicei, se poate selecta plata cu cardul de credit, PayPal, sau alte metode de plată disponibile. 

Procesarea și livrarea comenzilor: la finalizarea achiziției, comerciantul primește un detaliu al comenzii și o notificare de plată. Va procesa comanda, pregătește produsele și organizează livrarea. 

Servicii post-vânzare: clienții pot beneficia de diferite servicii post-vânzare, cum ar fi asistență clienți, întrebări frecvente, opțiunea de returnare sau schimbare a produselor.

E-commerce – model de business

E-commerce-ul are mai multe modele de business, fiecare cu propriile sale caracteristici și avantaje. 

1. Comerț electronic cu amănuntul (Online Retail): 

Implică vânzarea directă a produselor către consumatori prin intermediul unui magazin online. Firmele care adoptă acest model de business gestionează întregul lanț de aprovizionare, de la achiziționarea produselor de la furnizorii lor, până la livrarea acestora către clienți (ex.: Emag, Amazon, eBay, Alibaba).

2. Marketplace: 

O platformă care facilitează vânzarea produselor de către diferiți vânzători. Marketplace-ul pune la dispoziție o infrastructură pentru ca vânzătorii să își listeze produsele, iar consumatorii să le cumpere direct de acolo (ex.: Emag Marketplace, Amazon Marketplace, eBay Marketplace sau Etsy).

3. Abonamente și servicii: 

Implică oferirea de servicii prin intermediul unui abonament lunar sau anual. Exemple: servicii de streaming video (Netflix sau Disney+), precum și abonamente lunare pentru produse de frumusețe sau sănătate (ex.: Birchbox, Dollar Shave Club).

4. Dropshipping: 

Acest model de business permite antreprenorilor să vândă produse online, fără a le deține fizic. În loc să achiziționeze și să stocheze produsele înainte de a le vinde, antreprenorii folosesc furnizori terți pentru a livra produsele direct către clienți. Astfel, se diminuează costurile operaționale și riscurile asociate cu stocarea excesivă a produselor (Oberlo și AliExpress).

5. Afiliere: 

Modelul de afiliere implică promovarea produselor altor companii în schimbul unor comisioane. Afișând link-uri de afiliere pe site-ul sau canalul lor de social media, marketerii online pot câștiga bani atunci când utilizatorii fac clic pe aceste link-uri și efectuează o achiziție (Profitshare, 2Performant).

Fiecare model are propriile sale avantaje și dezavantaje, iar înțelegerea specificului fiecăruia vă poate ajuta să decideți care este cel mai potrivit pentru afacerea dumneavoastră.

Care sunt avantajele E-commerce

E-commerce oferă multiple avantaje pentru atât comercianți, cât și pentru consumatori:

1. Disponibilitate non-stop: 

Clienții pot cumpăra produse oricând și de oriunde, fără restricții de timp sau locație.

2. Vizibilitate și accesibilitate globală

Oferă oportunitatea de a-ți expune produsele și serviciile către un public global. Prin intermediul internetului, afacerea dvs. poate fi accesibilă 24/7, indiferent de locația fizică a consumatorilor. În plus, aveți posibilitatea extinderii afacerii pe piețele internaționale și de a-i crește potențialul de vânzare.

3. Reducerea costurilor: 

Deținerea unui magazin fizic implică costuri mari (chiria spațiului, întreținerea, personalul etc.), în schimb, platformele de e-commerce oferă posibilitatea de a vă desfășura afacerea online, reducând semnificativ costurile operaționale. De asemenea, nu mai este necesară constituirea de stocuri mari, deoarece produsele pot fi livrate direct de către furnizori, în cazul unui model de dropshipping.

4. Conveniență și ușurință în cumpărături: 

Experiență de cumpărături online este convenabilă și ușor de folosit. Clienții pot compara și căuta produse rapid, pot obține mai multe informații și pot face achiziții în doar câteva clicuri.

5. Personalizare și marketing eficient: 

E-commerce permite comercianților să colecteze și să analizeze date cu privire la preferințele și comportamentul clienților. Fapt care poate duce la personalizarea ofertelor și la un marketing precis, relevante pentru fiecare client în parte.

6. Feedback și recenzii: 

Clienții pot lăsa feedback și recenzii pentru produsele și serviciile achiziționate. Acest lucru poate ajuta în luarea deciziei de cumpărare pentru alți potențiali clienți și poate stimula încrederea într-un magazin online.

Afacerea dvs. poate deveni un succes în online!

Platformele de e-commerce au o importanță majoră în dezvoltarea și succesul afacerilor online. 

Pe lângă toate avantajele enumerate anterior, menționez câteva motive pentru care aceste platforme e-commerce sunt esențiale afacerii dvs.:

  • Experiență de cumpărare personalizată

Ca și firmă puteți crea o experiență de cumpărături personalizată pentru clienți. Ulterior, aveți posibilitatea de a colecta și analiza date despre comportamentul clienților, preferințele lor și istoricul de cumpărături, iar apoi să oferiți recomandări și oferte personalizate, ceea ce duce la o mai mare satisfacție a clienților și la creșterea ratei de conversie.

  • Comunicare și interacțiune

Facilitează comunicarea între afaceri și clienți. Acestea oferă opțiuni de chat în timp real, asistență prin e-mail sau telefonică, ceea ce permite clienților să obțină răspunsuri rapide la întrebări sau să rezolve probleme. Interacțiunea directă cu clienții contribuie la construirea încrederii și a relațiilor pe termen lung.

  • Ușurință în gestionarea stocurilor și a plăților

Oferă instrumente și funcționalități pentru gestionarea ușoară a stocurilor și a procesului de plată. Platformele vă permit să monitorizați stocurile disponibile în timp real, să gestionați și să actualizați inventarul, să primiți și să procesați plățile în mod securizat. 

  • Analize și monitorizare

Oferă instrumente de analiză și monitorizare a performanței afacerii dvs. online. Acestea furnizează informații despre vânzări, traficul pe site, rate de conversie, clienți noi versus clienți recurenți, și multe altele. Aceste date permit afacerii dvs. să evalueze eficacitatea strategiilor de marketing, să identifice tendințe și să ia decizii bazate pe date concrete în vederea îmbunătățirii performanței și creșterii afacerii.

În cadrul pieței online, există multe modalități de a îmbunătăți experiența clienților și de a ajunge la consumatori prin marketing digital. Rețelele de socializare și SEO vă permit să vă conectați cu clienții care caută în mod activ bunuri și servicii ca ale dvs. 

Acestea sunt doar câteva din avantajele e-commerce, iar dezvoltarea continuă a tehnologiei și a comportamentului de consum în mediul online va continua să aducă noi oportunități și beneficii.

Cele mai importante tipuri de comerț electronic

Majoritatea tipurilor sunt B2C (buyer to consumer). Dar există mai multe forme de e-commerce, iar una cu siguranță se poate potrivi cu ideea dvs. de afacere.

Există 6 tipuri de comerț electronic. Le voi enumera si explica pe scurt:

1. Business-to-Business (B2B)

– apare atunci când o tranzacție de produse sau servicii se face între două companii (ex.: o companie IT poate vinde servicii de dezvoltare software către alte companii);

– B2B se concentrează în general pe construirea de relații pe termen lung cu clienții și pe oferirea de soluții personalizate pentru nevoile lor de afaceri.

2. Business-to-Consumer (B2C)

– are loc între o companie și un consumator final. Aici, compania oferă produsele sau serviciile sale direct către clienții individuali, fie prin intermediul magazinelor fizice, fie prin intermediul platformelor online;

– în cazul B2C, accentul se pune adesea pe crearea unei experiențe de cumpărare plăcute și ușor accesibile pentru consumatorii finali.

3. Consumer-to-consumer (C2C)

– procesul de vânzare se desfășoară între 2 consumatori. 

– acest tip de comerț electronic a crescut considerabil în ultimul deceniu, deoarece permite persoanelor fizice să vândă sau să cumpere produse și servicii direct între ele, fără implicarea unui comerciant intermediar. Platforme populare de C2C includ OLX, Ebay sau Etsy, unde utilizatorii pot listă și cumpăra produse folosite sau noi de la alți consumatori.

4. Consumer-to-Business (C2B)

– se referă la tranzacțiile comerciale în care consumatorii oferă produse, servicii sau informații către companii. În acest caz, consumatorii devin furnizori pentru afaceri. Un exemplu comun de C2B este atunci când un influencer sau creator de conținut online colaborează cu o companie pentru a promova produsele sau serviciile acesteia. 

5. Business-to-Administration (B2A)

– tranzacțiile comerciale sunt efectuate online între companii și instituții guvernamentale, sau entități administrative. 

– facilitează interacțiunile și colaborările dintre companii și guverne în diverse domenii, cum ar fi achiziții publice, licitații online, furnizarea de servicii guvernamentale sau alte procese administrative. B2A poate aduce beneficii semnificative în termeni de eficiență și transparență în relația dintre sectorul privat și instituțiile publice.

6. Consumer-to-Administration (C2A)

– se referă la tranzacțiile comerciale între consumatori și organizații guvernamentale sau entități administrative. Acest tip de comerț electronic permite consumatorilor să interacționeze cu instituțiile guvernamentale în mod online, oferindu-le acces la servicii și facilități. 

– unele exemple de C2A includ plata taxelor și impozitelor online, înregistrarea vehiculelor sau solicitarea de certificate și documente oficiale prin intermediul platformelor online.

Atât C2A, cât și B2A reprezintă evoluții importante în era digitală, oferind oportunități de simplificare și eficientizare a interacțiunilor dintre consumatori, companii și administrație. 

Aceste tipuri de comerț electronic pot aduce avantaje semnificative, precum economisirea timpului și resurselor, reducerea birocrației sau creșterea transparenței în relațiile cu entitățile guvernamentale.

Viitorul comerțului electronic

La ce ne putem aștepta de la piața de e-commerce în 2024?

E-commerce-ul a revoluționat modul în care facem cumpărături și desfășurăm afaceri. Cu oportunități globale și costuri reduse, acest sector va continua să crească și să se dezvolte, oferind antreprenorilor și consumatorilor posibilitatea de a beneficia de avantajele comerciale și comoditatea cumpărăturilor online.

Un aspect interesant la care ne putem aștepta în privința comerțului electronic este avansarea tehnologiilor de realitate virtuală. Imaginați-vă că puteți testa un produs virtual înainte de a-l cumpăra sau că puteți vedea cum arată un obiect în mediul dvs. de acasă folosind tehnologia VR. Aceste inovații vor aduce o experiență de cumpărături mult mai interactivă și personalizată.

Totodată, nu putem ignora impactul comerțului electronic asupra sustenabilității. În viitor, va exista o atenție din ce în ce mai mare asupra practicilor de livrare și ambalare ecologică, iar opțiunile de livrare sustenabilă, cum ar fi transportul electric sau ambalajele reciclabile, vor deveni mai prevalente.

Platformele de e-commerce reprezintă o parte esențială a mediului online, iar noi putem să vă ajutăm și să vă aducem afacerea în comerțul electronic. 

Nu ezitați să ne contactați!

Articole relevante