Platformele de e-commerce de care trebuie să știți!

20 februarie 2024

Discutam în articolul precedent despre procesul de cumpărare și vânzare de bunuri și servicii prin intermediul internetului, e-commerce – spus mai simplu, și modul în care vă poate fi de folos pentru afacerea dvs.

Prin articolul de față vă propun să aflați care sunt platformele cele mai comune pe care le puteți utiliza, atât din străinătate, cât și din România.

 

Caracteristici, flexibilitate și ușurință în utilizare

În cazul în care sunteți un proprietar de afacere, sau dețineți deja un magazin online, atunci nu există cu adevărat nimic mai important decât să aveți la dispoziție toate caracteristicile de care ați putea avea nevoie și să le puteți folosi cu ușurință.

Un lucru pe care toate platformele îl au în comun este că au panoul de navigare ușor de utilizat. În plus, majoritatea platformelor oferă un fel de asistent de configurare care vă va ghida către crearea primului dvs. magazin. 

Managementul inventarului, funcționalitatea proiectului și procesul de configurare, toate se leagă de ușurința modului de utilizare.

Crearea unei platforme de e-commerce. Care sunt pașii de bază?

Mai jos aveți câțiva pași de urmat, dar dacă vi se pare dificil, noi vă putem veni în ajutor

 1. Planificare: stabiliți obiectivele și cerințele pentru platforma de e-commerce. Definiți publicul țintă, produsele sau serviciile pe care le veți vinde și funcționalitățile dorite.
 2. Alegerea platformei: selectați o platformă de e-commerce potrivită pentru nevoile dvs. Puteți alege o platformă populară, precum Shopify, WooCommerce, Magento sau BigCommerce, sau puteți opta pentru o soluție personalizată.
 3. Nume de domeniu și găzduire: achiziționați un nume de domeniu relevant și găzduiți platforma pe un server adecvat. E important să vă asigurați că alegeți un furnizor de găzduire de încredere și securizat.
 4. Design și personalizare: alegeți un design atractiv și intuitiv pentru magazinul online. Personalizați tema, culorile și logo-ul pentru a se potrivi cu imaginea de brand.
 5. Produse și conținut: încărcați produsele sau serviciile pe platformă și completați informațiile relevante despre acestea. Asigurați-vă că descrierile sunt clare, fotografiile de calitate și că ați setat prețurile și stocul corect.
 6. Configurare plăți și livrare: stabiliți metodele de plată acceptate și asigurați-vă că sunt integrate corect cu platforma. Configurați opțiunile de livrare și calculați taxele de transport, în funcție de locație și greutate.
 7. Testare și optimizare: efectuați teste pentru a vă asigura că platforma funcționează bine și oferă o experiență plăcută utilizatorilor. Corectați eventualele erori și optimizați performanța și viteza de încărcare.
 8. Lansare și promovare: după ce ați finalizat toți pașii de mai sus, lansați platforma de e-commerce și puteți începe promovarea produselor sau serviciilor prin diverse canale de marketing, cum ar fi rețelele sociale, publicitatea online sau e-mail marketing.

 

Amintiți-vă că procesul de creare și administrare a unei platforme de e-commerce necesită efort și dedicare constantă. Fiți deschis la feedback și îmbunătățiri continue pentru a oferi o experiență excelentă clienților dvs.

Cele mai bune platforme pentru comerțul online

Există numeroase platforme de e-commerce disponibile pe piață, fiecare cu propriile caracteristici și avantaje. 

La nivel internațional, câteva dintre cele mai apreciate și populare platforme pentru comerțul online sunt:

 1. Shopify: una dintre cele mai cunoscute și utilizate platforme de e-commerce. Este ușor de utilizat, oferă o gamă largă de teme personalizabile, are o mulțime de funcționalități utile și suport excelent pentru clienți.
 2. WooCommerce: platformă de e-commerce bazată pe WordPress și este foarte populară în rândul magazinelor online. Oferă un control mare asupra magazinului, cu o multitudine de plugin-uri și este ușor de personalizat. Este populară pentru magazinele online mici și mijlocii.
 3. Magento: o platformă de e-commerce puternică și scalabilă, potrivită pentru magazine online de dimensiuni mari. Este cunoscută pentru flexibilitatea și funcționalitățile avansate pe care le oferă.
 4. BigCommerce: platformă de e-commerce all-in-one, care oferă o gamă largă de funcționalități, inclusiv gestionarea inventarului, procesarea plăților și optimizarea SEO. Populară pentru magazinele online în creștere rapidă.
 5. PrestaShop: Este o platformă gratuită și open-source, potrivită pentru magazine online de dimensiuni mici și medii. Oferă o interfață intuitivă, fiind ușor de utilizat și cu o comunitate activă de utilizatori.
 6. Wix: o platformă de creare și găzduire a site-urilor web, care permite utilizatorilor să creeze site-uri web profesionale fără a necesita cunoștințe avansate de programare. Utilizatorii pot alege gratuit dintr-o varietate de șabloane predefinite, personaliza designul și structura site-ului, adăuga funcționalități și publica site-ul final online. Folosirea funcțiilor de comerț electronic se realizează contra cost. 
 7. Squarespace: similară cu Wix, permite utilizatorilor să creeze site-uri web. Nu este o platformă axată neapărat pe comerțul electronic, dar are funcții utilizabile pentru crearea de magazine online. 

Cele mai cunoscute platforme e-commerce, de tip marketplace din România

 1. Emag: deține o gamă largă de produse (peste 11 milioane de produse listate),  400.000 de vânzători și 500.000 de cumpărători/zi.
 2. OLX: și-a început activitatea în 2010. Platforma are 14 milioane de utilizatori pe lună, 2.2 miliarde de căutări de produse lunar, și peste 6 milioane de anunțuri active.
 3. CEL.ro: apărut în anul 2005, a crescut semnificativ după investiții majore în tehnologie și dezvoltare. Acum are peste 1 milion de produse listate pe marketplace și peste 100.000 de clienți zilnic.
 4. Elefant: este deținut de EvoMAG.ro (o platformă specializată în IT, telecomunicații și bunuri de consum cu mișcare rapidă), având o bază de clienți de peste 1 milion de persoane. Se bazează pe campanii periodice dedicate partenerilor.
 5. Vivre: lansată în 2012, are acum peste 150 mii anunțuri postate; specializată pe mobilier, textile și decorațiuni. 
 6. Okazii: De la lansarea sa în 2000, Okazii.ro a ajuns una dintre cele mai frecventate platforme marketplace în România, fiind accesată de milioane de utilizatori lunar. Peste 3000 vânzări zilnice.
 7. Autovit.ro: funcționează de aproape 20 de ani ca un online marketplace pentru autoturisme de varii tipuri, de la camioane, la motociclete, sau mărci exclusive. 
 8. Lajumate.ro: Platforma a fost lansată în 2015 de Intact Media Group, pentru a facilita tranzacțiile dintre utilizatori în România. Site-ul a fost primul online marketplace din România care a permis crearea de anunțuri video.
 9. Facebook Platforma Marketplace: permite utilizatorilor să cumpere și să vândă produse local. Serviciul este accesibil utilizatorilor rețelei Facebook din zona din care vinzi.

 

Acestea sunt doar câteva exemple, dar există multe alte platforme de e-commerce disponibile. Alegerea celei mai bune platforme pentru afacerea dvs. depinde de nevoile și cerințele specifice ale afacerii.

Tendințe în e-commerce-ul românesc în 2024. Ce soluții au magazinele online pentru creșterea vânzărilor?

Sunt câteva tendințe în comerțul românesc care ar putea ajuta magazinele online să își crească vânzările:

 • Diversificarea ofertei: În România există aproape 15 milioane de produse unice în oferta magazinelor online, în timp ce în Germania, spre exemplu, sunt peste 100 de milioane. Asta înseamnă că există o multitudine de produse care nu sunt încă disponibile pe piața de la noi din țară și ar putea fi aduse de către magazinele online;
 • Dezvoltarea propriei comunități în jurul brand-ului: e important ca magazinele să dezvolte programe de loializare a clienților existenți și să se axeze pe a crește gradul de recurență în locul achiziției de trafic nou, precum și încrederea în produsele și serviciile oferite de magazinul online;
 • Vânzarea în marketplace-uri: este recomandat ca pe lângă website, magazinele online să se axeze și pe vânzarea în marketplace-uri;
 • Vânzarea în afara țării: un lucru de ținut cont magazinele online care vor să scaleze business-ul este să înceapă să vândă în afara României.

Apelați la noi pentru crearea unui magazin online!

De la un website care vă permite încărcarea unui număr nelimitat de produse – livrat în doar câteva ore, la fluxuri inteligente de retargetare a persoanelor care nu au finalizat o achiziție și promovare pe canale strategice (social media, blog, site-uri externe, etc) – totul se face simplu și automatizat.

Vânzările dvs. depind de soluții funcționale pentru automatizări și integrări. Aveți acces la soluții complete de SEO și Marketing, la integrări cu platforme de tipul Marketplace și la ecosistemul de aplicații și integrări (facturare, contabilitate, logistică etc.).

Când și cum comunicați – acesta este elementul care vă diferențiază pe o piață puternic concurențială. De la descrieri de produse la comunicări pentru promovarea plătită, conținut de blog și conținut premium – structurăm și comunicăm strategic mesajele dvs. cheie pentru a crește volumul vânzărilor.

Procesul de achiziție depinde de încrederea pe care clienții o au în magazinul dvs. Printr-un flux inteligent și coerent de comunicare a mesajelor (care începe de la prima interacțiune cu site-ul și se continuă inclusiv după achiziție prin mesaje de next-sale) vă ajutăm să creșteți credibilitatea în piață.

Strategia dvs. de business este prima direcție pe care trebuie să o definiți și construiți. 

Expertiza noastră în analiza de procese și implementare din perspectiva business vă ajută să obțineți o direcție strategică realistă – perfect capabilă să genereze vânzări și să vă poziționeze pe piață.

Prin concentrare pe strategia dvs. de business, pe soluții pentru automatizări și integrări disponibile instant și planuri concrete de implementare, creăm reale atuuri competiționale: sincronizare la cerințele pieței, adaptare rapidă la noile tehnologii, răspuns prompt la nevoile clienților.

MindGrid vă oferă un loc, în online, care să vă asigure atragerea de noi clienți. Cu o interfață modernă și ușor de folosit, vă putem garanta că toți vizitatorii vor fi mulțumiți.

 

Articole relevante